sklepowe regały, bez uwzględniania ich producenta, czy takich szczegółów jak kolor. Projekt sklepu mięsnego o sporo łatwiej zaprojektować niż to jest w przypadku projektów restauracji albo cukierni. Zwykle sklep mięsny to tylko przeszklone lady chłodnicze i stojaki, na których umiejscowione są pozostałe produkty. Projektując sklep należy brać pod uwagę trzy punkty widzenia. Po pierwsze klientów, którzy muszą polubi robien ie zakupów w sklepie i do niego wracać zwracając uwagę na na to, że jest to niezwykle wygodne. Po drugie pracownikom również musi być wygodnie. Projekt cukierni chociażby powinno uwzględniać to, by pracownicy mieli komfortowe stanowisko do przygotowywania deserów. Po trzecie należy brać pod uwagę przepisy. W lokalu muszą być wyraźnie oznaczone drogi pożarowe, czyli drogi ewakuacyjne. Wyjścia muszą być oznakowane a ścieżki pomiędzy regałami w sklepach stosownie szerokie. Co więcej powinno się przestrzegać przepisów sanitarnych, zatem w lokalu muszą być odpowiednie miejsca przeznaczone do higieny. To w szczególności istotne w sklepach spożywczych, gdzie sprzedawca myje narzędzia - noże. Do tego dochodzi ostatnia kwestia - przepisy bhp.
Zobacz więcej: projekt cukierni.