Przejdź do głównej zawartości

Jak wykonać projekt sklepu

Droższe projekty pomieszczeń sklepów mogą zawierać całe rozwiązanie w zakresie doboru barw i dodatków. W projekcie mogą być uwzględnione meble konkretnego producenta, kolor ścian i rodzaj podłogi. Projekt może zawierać wiele detali, ale niektórzy klienci zwracając uwagę na na koszty proszę jedynie o ogólny projekt, na którym rozmieszczone będą wszystkie konieczne meble, przykładowo.

sklepowe regały, bez uwzględniania ich producenta, czy takich szczegółów jak kolor. Projekt sklepu mięsnego o sporo łatwiej zaprojektować niż to jest w przypadku projektów restauracji albo cukierni. Zwykle sklep mięsny to tylko przeszklone lady chłodnicze i stojaki, na których umiejscowione są pozostałe produkty. Projektując sklep należy brać pod uwagę trzy punkty widzenia. Po pierwsze klientów, którzy muszą polubi robien ie zakupów w sklepie i do niego wracać zwracając uwagę na na to, że jest to niezwykle wygodne. Po drugie pracownikom również musi być wygodnie. Projekt cukierni chociażby powinno uwzględniać to, by pracownicy mieli komfortowe stanowisko do przygotowywania deserów. Po trzecie należy brać pod uwagę przepisy. W lokalu muszą być wyraźnie oznaczone drogi pożarowe, czyli drogi ewakuacyjne. Wyjścia muszą być oznakowane a ścieżki pomiędzy regałami w sklepach stosownie szerokie. Co więcej powinno się przestrzegać przepisów sanitarnych, zatem w lokalu muszą być odpowiednie miejsca przeznaczone do higieny. To w szczególności istotne w sklepach spożywczych, gdzie sprzedawca myje narzędzia - noże. Do tego dochodzi ostatnia kwestia - przepisy bhp.
Zobacz więcej: projekt cukierni.